1. Місце запису: cело Рублівка Чигиринського району Черкаської області;
  2. Дата запису: невідомо;
  3. Хто передав: Ю.В.;
  4. Респондент: Федина Галина Прокопівна, 1909 р.н., cело Рублівка Чигиринського району Черкаської області;

Під час Голодомору 1932-1933 років проживала в cелі Рублівка Чигиринського району Черкаської області

Галино Прокопівно, у мене до Вас таке буде перше запитання: хто, власне, займався реквізиціями харчів під час голоду 1932-1933 рр?
А хто ж, помню, дитино, уповноважений з району забирав останній клуночок гороху, який ми довго ховали і з нього животіли, та й то пухли. То не могла я оддати той горох, бо жила ж тоді з одинадцятьма діточками самісінька… А оддам же, то – смерть! То ізвірг той як вдарив мене по долоні, що перебив і руку, тепер от каліка на всю жизнь, рука і зрослася неправильно, воно які ж ті врачі в те врем’я…Ох-ох-ох, дитино, тяжко ми бідували!!!
А люди на роботу в голодні роки ходили?
Первим часом ходили, бо як же по-другому? Ходили, доцю, бо воно ж надіялось на лучє, обіща, що це врємєнно, що радянська влада про нас думає… А коли вже на полі чи й так по вулицях люди з ніг падали, то ніхто й не заставляв йти робить, і не думав ніхто про нас уже. Мерли по-страшному, довго боялась з хати на вулицю вийти… ше з дєтства боюся небіжчиків, бо злякалася колись сильно… Та через тиждень де той страх й дівся – а як же, треба йти було ото шукати шось попоїсти і дітям… З одинадцяти тільки трьох вберегла – Івася, Марійку та Люду… (жінка заплакала і не змогла заспокоїтись, я не наважилась продовжити опитування, через її вік та на стан здоров’я).

Читати далі…
Свідчення про Голодомор
Карта місць масового поховання жертв Голодомору-геноциду