Строків

Попільнянський район

Житомирська область

Кількість жертв: 194

Населення села Строків Попільнянського району Житомирської області постраждало від Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Після 15 лютого 1933 року до Голови Ради Народних Комісарів УСРР звернулися голова та секретар Київського облвиконкому (М.Василенко, А. Глинський) і відзначили, що за перевіреними даними випадки масового недоїдання мають місце в 16 районах (докладні відомості додані). В Попільнянському районі, в селі Строкові таких сімей, що голодують, 90, з них 6 колгоспників, опухлих з голоду сімей – 13.

На закритому засіданні Попільнянського райкому партії 14 січня 1933 року доповідалося, що в селі Строкові голодує 10 господарств одноосібників і 6 господарств колгоспників. В господарстві колдгоспників 3 члени сім’ї є опухлими. Причина голодування колгоспних сімей – мала кількість вироблених трудоодиниць. Лише один з них мав багато вироблених трудоодиниць, але йому довелося повернути  багато хліба до колгоспу, бо заборгував на громадському харчуванні. Одноосібників 10 господарств не сіяли, спекулювали, ледарювали. Смертних випадків від виснаження немає. Договорено з колгоспом організувати гарячі сніданки для дітей.

Місце масового поховання знаходиться у старій (південно-західній) частині сільського цвинтаря. Кількість осіб, померлихвід голоду невідома. Встановлено прізвища лише 194 осіб. При вході на цвинтар встановлено Пам’ ятний знак жертвам Голодомору.

Документи