1. Місце запису: село Івашівка Городнянського району Чернігівської області;
  2. Дата запису: невідомо;
  3. Хто записав: невідомо;
  4. Респондент: Хоботня Ульяна Трохимівна, 23.12.1913 р.н.;

Під час Голодомору 1932-1933 років проживала в селі Івашівка Городнянського району Чернігівської області.

Хоботня Ульяна Трохимівна народилася 23 грудня 1913 року в багатодітній сім’ї. У батьків моєї оповідачки було семеро дітей.

Причиною голоду в їхньому селі було те, що і в сусідніх селах. В них жорстоко відбирали зерно, картоплю, сало, овочі, мясо, уводили худобу та зарибали всі продукти харчування. приходили “кровопийці” і починали збирати все, що бачили на своєму шляху, незважаючи на прохання та сльози людей.

Почувши про це “здирництво” сім’я Ульяни Трохимівни почали ховати зерно. Виривши велику яму, вони засипали її зерном, прикрили удобренням та засипали землею.

Основними продуктами харчування були молочні вироби (сметана, молоко, сир) так як корів не відбирали. Також була в них курка. Коли наступного разу, до них приходили здирники, вони ховали її під землею, виривши для неї і обложивши в середині дошками.

У сім’ї Ул’яни Трохимівни померло двоє людей: батько та старша сестра. Похорони людей в той час були жахливими. Їх ховали на загальному кладовищі. Вирили яму. Тіло померлої людини обмотували льняним простирадлом та опускали в яму, засипаючи його землею. На “могилі” ставили деревяний хрест на якому було вицапарано прізвище, ім’я по батькові, рік народження та рік смерті.

На жаль, місце вшанування похованих не має, так як пізніше на їх місці було щось вистроєне. На жаль, мені не вдалось взнати, що?!

На очах моєї оповідачки виступили сльози. Я вирішила більше не турбувати гіркі спогади минулого..

Читати далі…
Свідчення про Голодомор
Карта місць масового поховання жертв Голодомору-геноциду